Нейропротеїн у мікродозах і дзеркальні нейрони: чи є зв’язок?

09 / 04 / 2020

НЕЙРОПРОТЕЇН У МІКРОДОЗАХ І ДЗЕРКАЛЬНІ НЕЙРОНИ: ЧИ Є ЗВ’ЯЗОК?

Дзеркальні нейрони не сходять з язиків протягом останніх 20 років як явище, коли наш мозок повторює рухи й емоції. Є два типи дзеркальних нейронів. Одні з них підштовхують наші рухові системи й ми скорочуємо м’язи так, як їх скорочує інша людина. Другі пов’язані з емпатією, співпереживанням, співчуттям і переносять на нас емоції, що їх відчуває інша людина. Два класи цих дзеркальних нейронів розміщені в різних зонах мозку. Але є система, яка віддзеркалює до нас у мозок особу й стиль поведінки іншої людини. Створюючи інформаційну модель зовнішнього світу, ми вставляємо в неї уявлення про інших людей. Користуючись цими уявленнями, ми прогнозуємо поведінку і реакції людини. І тут напрошується запитання: а як ін’єкції ботулотоксину впливають на роботу дзеркальних нейронів?

 

МЕЗОБОТОКС: МОДНИЙ ТРЕНД ЧИ РОБОЧА ФОРМУЛА?

З нинішньою модою на натуральність, коли виконані ін’єкції та інші коректувальні процедури не мають бути помітними, нейропротеїн у мікродозах стає однією із запотребованих процедур. Застигле обличчя, лице-маска, усмішка страуса з інтактними очима, лице без емоцій, — як тільки не називають наші пацієнти ефекти після ботулінотерапії. Тож що таке мезоботокс, та ще й з нативною гіалуроновою кислотою — модний тренд чи справді робоча формула? Мезоботокс, також відомий як microbotox, запропонував доктор Wu 2000 року для того, щоб забезпечити натуральніший вигляд пацієнтів — незастигле обличчя (non-frozen face). На момент публікування 2015 року автор мав 1867 задокументованих клінічних випадків лікування обличчя та шиї за допомогою мікроботоксу. Метод містив систематичні множинні інтрадермальні й/або на межі з поверхневими м’язовими волокнами ін’єкції BoNT-A у високому розведенні (переважно онаботулотоксин) з інтервалом 0,8—1 см. Нещодавнє дослідження засвідчує, що хоча BoNT-A розв’язує певні медичні й естетичні проблеми, він також може придушувати здатність відчувати глибокі емоції та співпереживати. По суті, ін’єкції ботулотоксину створили еру «заморожених облич», що може завадити людям відчувати глибокі емоції. Ця концепція виходить з XIX століття, коли Чарльз Дарвін припустив, що наші емоційні реакції впливають на те, як ми почуваємося: «Свобода зовнішнього вираження емоцій посилює їх». Тоді як BoNT-A усуває вікові ознаки, він також позбавляє свободи виражати справжні емоції, а це, імовірно, призводить до труднощів сприйняття. Про вплив вираження емоцій Чарльз Дарвін писав 1872 року: «Навіть симулювання емоцій призводить до їх виникнення в мозку». На цьому ґрунтуються принципи медитації. 1884 року постулат Вільяма Джеймса й Карла Ланґе звучав так: «Вазомоторні реакції впливають на емоції та настрій».



ЕКСПЕРИМЕНТ 

Пола Ніденталь з Вісконсинського університету проводила експеримент, у якому одна людина розповідала історію, а інша слухала її, затиснувши в роті олівець. Автори дослідження дійшли висновку: коли м’язи обличчя позбавлені здатності рухатися, не тільки люди навколо не можуть прочитати ваші емоції, а й вам важко розпізнати емоції інших. Це було підтверджено і, наприклад, у роботі італійських науковців. 2016 року вони з’ясували, що людям, яким зробили ін’єкцію ботулотоксину, важче розрізняти емоції інших людей. У такій ситуації людина може почати неправильно тлумачити наміри й емоції інших людей.



ДО ЧОГО ТУТ ДЗЕРКАЛЬНІ НЕЙРОНИ?

Дзеркальні нейрони (англ. mirror neurons, італ. neuroni specchio) — нейрони головного мозку, що збуджуються як під час виконання певної дії, так і під час спостереження за виконанням цієї дії іншою твариною. Такі нейрони виявили у приматів, підтверджено їх наявність у людей і деяких птахів. Гіпотетично механізм дзеркальних нейронів створено еволюційно для пришвидшеного адаптування дитинчати, спираючись на авторитет батьків, довіру до них. Також існує і стандартна система формування нейронних зв’язків — повільніша, але певніша. Сформована через дзеркальні нейрони система мислення недосконала, оскільки залишає розум залежним. Доросла ж особина, відокремившись від зграї, переходить до раціональної форми мислення й авторитетів більше не потребує. Деякі науковці називають їх відкриття найголовнішою подією в нейробіології протягом останніх десяти років. Уперше дзеркальні нейрони виявили й описали Джакомо Ріццолатті, Лучано Фадіга, Вітторіо Галлезе й Леонардо Фогассі в університеті міста Парми (Італія) під час експериментів на макаках з введенням мікроелектродів у зону F5 (премоторна кора) на початку 1990-х років. Потім аналогічний тип нейронів знайшли і в інших ділянках кори — в асоціативній тім’яній (нижній тім’яній) і скроневій (верхній скроневій) корі. Через це популярна думка, що активування дзеркальних нейронів відбувається не завдяки якомусь одному нейрону, а як синергетичний результат роботи нейронної мережі. У людей активність мозку, яка узгоджується з поведінкою дзеркальних нейронів, спочатку виявили ​​в лобовій і тім’яній ділянках непрямими методами (МРТ та електроенцефалографія). 2010 року дослідницька група М. Якобоні та співавторів зареєструвала позаклітинну активність 1000 нейронів лобової та скроневої кори. Частина цих нейронів відповідала як на вчинення дії, так і на спостереження за вчинюваною дією.

 

Функції дзеркальних нейронів

Функції, що їх виконують дзеркальні нейрони, до кінця не зрозумілі і є предметом наукових суперечок:

  • можуть бути залучені в емпатії;
    • поліпшують розуміння дій інших людей;
    • можуть вибудовувати модель спостережуваних подій і дій;
    • беруть участь в опануванні нових навичок через імітацію.

 

Віддзеркалення емоцій, наслідування, розуміння дій та емоцій інших людей особливо розвинені в дитячому віці. Уявімо молоду маму із «заблокованими» емоціями після ботулінотерапії та її малюка грудного віку. Як дитина пізнаватиме світ, розпізнаватиме й показуватиме емоції, якщо мама не здатна їх зовні виразити? Функцію засвоювання навичок, пов’язаних з мовленням, — зчитування й віддзеркалення емоцій — також широко використовують у криміналістиці й нейролінгвістичному програмуванні. Також є думка, що порушення їх функціювання можуть лежати в основі деяких психічних захворювань, зокрема аутизму. Проте зв’язок між дисфункцією дзеркальних нейронів та аутизмом залишається предметом суперечок, і щодо цього ще не вироблено єдиної думки. Витрати на дослідження у сфері дзеркальних нейронів, за підрахунками журналу The Economist, щороку зростають чи не в геометричній прогресії, а самому напряму пророкують роль одного з основних трендів у розвитку нейробіології найближчими роками.



ДЕПРЕСІЯ ТА БОТУЛОТОКСИН

З іншого боку, якщо є негативне вираження емоцій, а ботулотоксин їх нівелює, не даючи зовні виявлятися, можна припустити, що є зворотний зв’язок. 2006 року Фінці й Вассерман уперше опублікували результати, що показують поліпшення стану після ботулінотерапії в пацієнтів, що були в стані депресії. 2014 року команда дослідників на чолі з Акселем Вольмером і Тільманом Крюґербом із психіатричної лікарні університету Базеля (Швейцарія) та факультету психіатрії Медичної школи Ганновера (Німеччина) справді перевернула традиційне мислення. У «Журналі психіатричних досліджень» було опубліковано результати їхнього подвійного сліпого рандомізованого плацебо-контрольованого дослідження, яке засвідчило, що ін’єкції онаботулотоксину в м’язи, найбільш пов’язані з поганим настроєм, спричиняють полегшення депресії (залучені в дослідження пацієнти раніше не отримували стандартний антидепресант). Онаботулотоксин вводили один раз у конкретну частину обличчя (ділянку глабели) 15 пацієнтам, а ще 15 ін’єктували плацебо у фізрозчині. Помітні поліпшення настрою було досягнуто вже після першої ін’єкції. За шість тижнів після одноразового лікування бали за стандартною шкалою оцінювання депресії для реципієнтів ботулінічного токсину було знижено в середньому на 47,1%, тоді як у групі, що отримувала плацебо, фіксували зниження тільки на 9,2%. Теорія про те, як працює лікування, може полягати в тому, що позитивніший вираз обличчя поліпшує соціальну взаємодію, і це може сприяти покращенню настрою. Можливо, дивлячись у дзеркало, суб’єкти могли відчувати, що в них веселіший вигляд, і це могло змусити їх повірити, що вони щасливіші, що, своєю чергою, піднімало настрій і знижувало вияви депресії.

 

ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

Роблячи висновки з вищевикладеного, зрозуміло, що потреба зберегти зовнішній вияв емоцій диктує застосування нових методів, технік і доз лікування й корекції. Показання до використання BoNT-A в мікродозах:

  • поліпшує загоєння ран (опіків, травм, трофічних порушень);
  • запобігає грубому рубцюванню в місці травми;
  • акне (профілактика рубців);
  • розацеа;
  • жирний тип шкіри (чоло, ніс, підборіддя);
  • надмірна пітливість обличчя;
  • антиейджинг.

BoNT-A залежно від дози й глибини введення може інгібувати проліферацію фібробластів і пригнічує експресію гладких м’язів білків актину й міозину-II, які виявляються у фібробластах. Ці явища зафіксовано у фібробластах оброблюваної зони.

Подальші дослідження засвідчили, що внаслідок інгібування проліферації фібробластів продукування запального цитокінтрансформувального фактора росту (TGF)-1 і фактора росту сполучної тканини також зменшувалося. На чому ґрунтується використання ботулотоксину в мікродозах і некрослінкованої гіалуронової кислоти? Це синергія дії двох складників, потенціювання один одного (VEGF посилює ангіогенез під час загоєння рани, а BoNT-A збільшує експресію VEGF), вплив на якісні й кількісні зовнішні показники в оброблюваній зоні, пролонгування ефекту некросованої гіалуронової кислоти, зниження ризику побічних ефектів (особливо в нижній третині обличчя).

 

У літературі подано опис процедури мікротоксину в техніці інтрадермальних ін’єкцій. Для цього потрібно:

  • 1 мл фізіологічного розчину;
  • 20 од. онаботулотоксину (що відповідає розведенню 100 од. на 5 мл);
  • можливе додавання 2%-го розчину лідокаїну (не більше ніж 10% від кількості фізрозчину). Ця формула підходить для корекції чола, перенісся, очей (рис. 1).

Використання BoNT-A і мікродозах з мезотерапевтичним коктейлем:

  • абоботулотоксин 130 Speywood units, попередньо розведений розчином 0,9% NaCl, змішаний з 1 мл вітамінного мезококтейлю на основі ГК, уведений за допомогою техніки поверхневого напажу й папул у дерму за допомогою голки 32 G приблизно на відстані 5 мм одна від одної;
  • у дослідженні, у якому порівняли ABO плюс ГК на одній половині обличчя з тільки ABO на іншій, було висловлено припущення, що ГК і токсин діють синергічно, досягаючи максимальної ефективності. У цьому подвійному сліпому дослідженні експерти виявили, що комбінація дала статистично більше поліпшення як динамічних, так і статичних ліній у глабелі й динамічних ліній на чолі за 24 тижні після лікування. Поліпшення за 2, 6 і 12 тижнів не було статистично значущим у порівнянні.

 

ВИКОРИСТАННЯ BONT-A В МІКРОДОЗАХ З НЕКРОСЛІНГОВАНОЮ ГК, АБО ГІАЛУТОКСИН

У дослідженні, описаному в журналі Prime (березень — квітень 2018 р.), застосовували 8 од. онаботулотоксину з 1 мл препарату Jalupro (нативна гіалуронова кислота з амінокислотами) для корекції періоральних зморщок. У цьому випадку вибрали низькомолекулярний препарат 200 кДа з ліофілізованими амінокислотами (гліцином, L-проліном, L-лізин моногідрохлоридом, L-лейцином) 100 мг.

Jalupro — препарат на основі гіалуронової кислоти й запатентованого амінокислотного кластера, що не має аналогів. Амінокислотний кластер — суміш амінокислот (гліцину, L-проліну, L-лізин моногідрохлориду, L-лейцину), збалансованих за кількісним складом і структурою молекул, цілеспрямовано вбудовується в біохімічний цикл синтезу колагену фібробластами. Ідентичний нативному, кластер амінокислот створює оптимальні умови для активної життєдіяльності фібробластів і синтезу якісного колагену. Результат після курсу процедур препаратом: глибоке зволоження, активація метаболічних процесів, оптимізація процесів рубцювання, відновлення нормальної структури дерми, фізіологічне омолодження колагенової структури в зоні терапії.


ДОБІР ПАЦІЄНТІВ

Як для будь-якого методу корекції, для гіалутоксину дуже важливо правильно добрати пацієнтів:

  • «змучений» і дрібнозморшковий морфотип;
  • кінетичний тип мімування;
  • запит: натуральний, «м’який» результат;
  • доглянуті пацієнти;
  • дрібна зморшкуватість шиї та неяскраво виражені тяжі платизми;
  • виражені коловушні зморшки;
  • надмірна пітливість чола.

Місця введення: верхня частина чола, перенісся, інфраорбітна зона, верхня періоральна зона, підборіддя, шия, латеральна скронево-щічна ділянка, декольте.

ПРОТОКОЛ ВИКОРИСТАННЯ НЕЙРОМЕДІАТОР + НАТИВНА

ГК 20 од. она / 30 од. інко / 50 од. або абоботулотоксину + 1 мл Jalupro в техніці мікропапул або бланшування. Цього дозування вистачає для введення в три зони верхньої третини, або латеральну та нижню третину, або шию. Процедуру проводять один раз на чотири місяці, між сеансами рекомендовано підтримувальні процедури біоревіталізації з Jalupro. Внаслідок процедури ми досягаємо натурального ефекту, наявності міміки без застиглого обличчя, поліпшення якості шкіри (тургор, зволоженість), зменшення кількості зморщок і їх глибини. А у світлі теорії про дзеркальні нейрони — здатність емоційно взаємодіяти з навколишнім світом.

OK

Авторизація

Відновити пароль